אלימות במשפחה

עבירות אלימות במשפחה (אלמ"ב) הן עבירות נפוצות המבטאות מעשי אלימות בין בני משפחה ונחשבות לעבירות קשות במיוחד, שכן מדובר בפגיעה באנשים קרובים ובילדים שחייהם קשורים קשר הדוק באדם הפוגע.

מי נחשב לבן משפחה בעניין זה?

עבירות אלימות במשפחה כוללות עבירות של אלימות בין בני זוג – אשה שמתלוננת על מעשי אלימות מצד בעלה או הידוע בציבור שלה,למשל, אח שמתלונן על אלימות מצד אחיו, אלימות של הורים כלפי הילדים ועוד – כפי שמוגדר בחוק למניעת אלימות במשפחה. החוק מגדיר מיהו "בן משפחה" לצורך הוצאת צווי הגנה.

גישת המחוקק לעבירות אלמ"ב והענישה

המחוקק ראה בחומרה עבירות אלימות בתוך המשפחה, ובהתאם לכך קבע עונשים מחמירים לעומת עבירות מקבילות בהן הקורבן אינו בן משפחה.
כך למשל, העונש המקסימלי על עבירת תקיפה סתם הוא שנתיים מאסר, ואילו העונש המקסימלי על עבירת תקיפה במסגרת אלימות במשפחה הוא 4 שנות מאסר.
כמו כן, העונש על עבירה של תקיפה הגורמת חבלה של ממש הוא עד 3 שנות מאסר, ואילו העונש על עבירה כזו שנעברה כלפי בן זוג הוא עד 6 שנות מאסר. אם העבירה נעברה ע"י אחראי כלפי קטין או חסר ישע, העונש יכול להגיע ל -7 שנות מאסר.

גישת בתי המשפט לעבירות אלימות במשפחה

בתי המשפט רואים בחומרה רבה כתבי אישום המוגשים בגין עבירות אלמ"ב.
גם אם מדובר באדם נורמטיבי, על פניו, ללא עבר פלילי, בתי המשפט לא נוטים להקל ראש בעבירה.
הגישה המקובלת היא, כי התא המשפחתי הוא מקור לביטחון ולתמיכה, ומתקיימים במסגרתו יחסי אמון. אם הם מופרים, ומבוצעים מעשי אלימות במשפחה, זו פגיעה חמורה בביטחון ובחיים התקינים של בני המשפחה.
על כן, ישנו אינטרס ציבורי בהעמדה לדין בעבירות אלימות במשפחה ובהרתעה של הנאשם מלבצע עבירות אלו שוב.
עם זאת, יש לציין כי במקרים המתאימים, וזאת על אף ההחמרה בענישה במקרים של עבירות אלמ"ב, כאשר בני הזוג עדיין מקיימים תא משפחתי על אף האישום כנגד אחד מהם בעבירת אלמ"ב, בית המשפט יעדיף גישה טיפולית יותר על פני ענישה מחמירה כדי לשמור על התא המשפחתי. ויודגש, רק כאשר לא נשקפת סכנה מכיוון הצד הפוגע.

מעצר ממושך

בתיקים של עבירות אלימות במשפחה המדינה (התביעה/הפרקליטות) מבקשת לרוב להמשיך ולהחזיק את הפוגע במעצר עד תום ההליכים.
ע"פ חוק העונשין, כשמדובר בעבירות של אלימות במשפחה, קיימת "חזקת מסוכנות" כלומר, ההנחה היא כי הפוגע מסוכן לציבור ולמתלוננת ו/או לילדיו, והנטל ההוכחה (שהוא אינו מסוכן) מוטל עליו.
בפועל, בתי המשפט ישחררו את הפוגע רק לאחר בדיקה של שירות המבחן לגבי המסוכנות הנשקפת ממנו.
לאור האמור, ההחמרה בענישה והמורכבות בניהול תיקי אלימות במשפחה, מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי כבר למן הרגע הראשון, מעו"ד פלילי מנוסה בתחום.

תלונות שווא

התופעה של תלונות שווא על אלימות במשפחה הפכה לנפוצה למדי בשנים האחרונות, למרבה הצער. במקרים רבים, תלונות בגין אלימות במשפחה מוגשות במסגרת מאבק גירושין בין בני זוג, כאשר צד אחד רוצה להשיג יתרון על הצד האחרון, לנקום בו, להשיג משמורת על הילדים וכד'.
תלונת שווא היא עבירה פלילית בפני עצמה, ואסורה לגמרי.
לעתים קורה שאדם נחקר ובהמשך אף נאשם בעבירת אלמ"ב שהיא תולדה של תלונת שווא. מקרים אלו ממחישים בצורה ברורה עד כמה חשוב להתייעץ עם עו"ד פלילי כבר מהשלב הראשוני של החקירה במשטרה. עוה"ד יוכל לקבל תמונה מלאה ולפעול להגנת הנאשם.
עו"ד משה אורן בעל נסיון רב בייצוג נאשמים בעבירות אלימות במשפחה.
פנו אל עו"ד אורן לקבלת ייעוץ מקצועי מקיף.

שתפו:

תחומי עיסוק נוספים

פנו אלינו ליעוץ ראשוני

עבירות נשק

מהן עבירות נשק ומה העונש שמקבלים בשל ביצוע עבירות נשק? עבירות נשק נחשבות לעבירות חמורות, ובהתאם גם העונשים הנקובים בחוק לצד עבירות אלו – עונשים

עבירות סמים

אילו עבירות סמים קבועות בפקודת הסמים? מה העונש עליהן? האם ניתן להפחית אותו?  עבירות סמים הן מזמן לא נחלת העבריינים ה'כבדים' בלבד. כיום גם אזרחים

פשיעה חמורה

אילו עבירות מוגדרות כפשיעה חמורה? מהו העונש הצפוי בגינן? מדוע חשוב להתייעץ עם עו"ד? כאשר מדברים על פשיעה חמורה, מתכוונים לעבירות פליליות שמוגדרות כעבירות חמורות

דילוג לתוכן