עבירות סמים

אילו עבירות סמים קבועות בפקודת הסמים? מה העונש עליהן? האם ניתן להפחית אותו? 

עבירות סמים הן מזמן לא נחלת העבריינים ה'כבדים' בלבד. כיום גם אזרחים נורמטיביים עלולים למצוא את עצמם בעימות מול רשויות החוק, סביב שימוש בסמים קלים כמו מריחואנה או חשיש ואף שימוש באקסטזי (MDMA).
בפקודת הסמים המסוכנים ישנן הגדרות לסמים שונים ולעבירות הקשורות בהם כולל החזקה, ייצור, שימוש, סחר בסמים והדחת קטינים לשימוש בסמים.
לעונשים על עבירות סמים יש טווח רחב, בתלות בחומרת העבירה. כך למשל, העונש על ייבוא, ייצוא, הפקה, הכנה או סחר בסמים, יכול להגיע לעשרים שנות מאסר.

שימוש לצריכה עצמית

בסעיף 7(א) לפקודת הסמים המסוכנים נקבע, כי: "לא יחזיק אדם סם מסוכן ולא ישתמש בו, אלא במידה שהותר הדבר בפקודה זו או בתקנות לפיה, או ברשיון מאת המנהל".
הפקודה קובעת עונש מאסר של עד 3 שנים על עבירות סמים של החזקה ושימוש בסם מסוכן, בניגוד לאמור בסעיף 7(א).
ע"פ הפקודה, שימוש עצמי הוא לפי הכמויות שלהלן: קנאביס – 15 גרם; חשיש – 15 גרם; קוקאין – 0.3 גרם.
כאשר זו כמות החומר שנתפסת אצל החשוד, החזקה היא כי השימוש הוא שימוש עצמי, ואם התביעה טוענת כי מדובר בעבירות סחר בסמים, נטל ההוכחה להוכיח זאת – מוטל עליה. אם כמות החומר שנתפסת אצל החשוד היא מעל לכמות הנקובה לעיל, החזקה היא שמדובר בכמות שאינה לצריכה עצמית, והחשוד או הנאשם צריך להפריך הנחה זו.

חילוט רכוש בעבירות סמים

בפקודת הסמים המסוכנים ניתנת אפשרות לבית המשפט להורות על חילוט הרכוש אדם שהורשע בביצוע עבירות סמים בגין סחר בסמים.
הכוונה היא לחילוט הרכוש ששמש או נועד לשמש כאמצעי לביצוע עבירות סמים או לרכוש שהושג, בצורה ישרה או עקיפה, כשכר על עבירת סמים או כתוצאה מביצוע עבירות סמים או שיועד לכך.

ענישה בעבירות סמים

בנוסף לעונשי המאסר שצוינו לעיל, יש לציין כי הפקודה קובעת עונש של 25 שנה על עבירה של הדחת קטין לסמים מסוכנים: נתינת סם מסוכן לקטין, שידול קטין להשיג סם ושידול קטין להשתמש בסם מסוכן.
כאמור, ניתן לחלט רכוש שהושג כתוצאה מביצוע עבירות סמים, וכן ניתן להטיל קנסות, לפסול רישיון נהיגה ורישיון רכב של מי שהורשע בביצוע עבירת סמים, לפסול רישיון מקצוע ועסק או כל רישיון אחר וכן לפסול את הנאשם שהורשע מלהחזיק דרכון ישראלי והורות על תפיסתו.

חשיבות היוועצות בעו"ד

שימוש בסמים קלים בניגוד לחוק מהווה עבירה, ואין להקל בכך ראש. חשוב לזכור שהעונש המקסימלי הוא 3 שנות מאסר בגין החזקה ושימוש מסוכן. על כן, יש מקום להתייעץ עם עו"ד פלילי, אם אתם חשודים או נאשמים בביצוע עבירה.

במקרים המתאימים, מבחינת הנסיבות ונסיבותיו האישיות של הנאשם, עו"ד פלילי יצליח לשכנע את רשויות התביעה לחזור בה מכתב האישום. במקרים בהם התביעה לא תשתכנע, יהיה אפשר לדון עם נציגי המדינה ולהגיע לסיום ההליך באי הרשעה. ואם גם האפשרות הזו לא תתקבל ע"י התביעה, עוה"ד ינהל את ההליך בבית המשפט כמיטב יכולתו וינסה להביא לזיכוי הנאשם או לעונש מופחת.
כאשר מדובר בעבירות חמורות יותר, גם אז, כמובן, יש צורך בייעוץ משפטי מקצועי מהרגע הראשון.
עורך דין פלילי משה אורן בעל נסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בביצוע עבירות על פי פקודת הסמים המסוכנים, והוא מלווה את לקוחותיו לאורך כל הדרך.

שתפו:

תחומי עיסוק נוספים

פנו אלינו ליעוץ ראשוני

אלימות במשפחה

עבירות אלימות במשפחה (אלמ"ב) הן עבירות נפוצות המבטאות מעשי אלימות בין בני משפחה ונחשבות לעבירות קשות במיוחד, שכן מדובר בפגיעה באנשים קרובים ובילדים שחייהם קשורים

עבירות נשק

מהן עבירות נשק ומה העונש שמקבלים בשל ביצוע עבירות נשק? עבירות נשק נחשבות לעבירות חמורות, ובהתאם גם העונשים הנקובים בחוק לצד עבירות אלו – עונשים

פשיעה חמורה

אילו עבירות מוגדרות כפשיעה חמורה? מהו העונש הצפוי בגינן? מדוע חשוב להתייעץ עם עו"ד? כאשר מדברים על פשיעה חמורה, מתכוונים לעבירות פליליות שמוגדרות כעבירות חמורות

דילוג לתוכן